Kävin keikalla: The Midnight (USA), Violet Days (SWE) Tavastialla Helsingissä

The Midnight (USA) & Violet Days (SWE)
Tavastia, Helsinki
21.10.2019

Synthwave -genren kärkinimiin tällä hetkellä kuuluva The Midnight päätti startata syksyn Euroopan ja UK:n kattavan kiertueensa Helsingistä. Tavastian keikka myytiin loppuun jo heinäkuussa, joten kysyntä tälle keikalle oli yllättävänkin kova. Helsingin keikka oli samalla myös syksyn kiertueen ensimmäinen keikka, joka myytiin loppuun. Kova suoritus ottaen huomioon sen, että keikka oli buukattu maanantaille.

Illan avaajana toimi ruotsalainen Violet Days, jonka setistä huokui tietynlainen ammattimaisuus, vaikka bändi on tehnyt musiikkia vasta pari vuotta. Jos bändin vetoa vertaa The Midnightin suoritukseen, puuttuu Violet Daysilta ehkä vielä se ominaisin särmä, jolla se pystyisi erottumaan muiden elektronisten indiepop-yhtyeiden seasta. Yhtyeellä on kuitenkin rahkeita tähän.

Sitten oli illan pääesiintyjän vuoro. Tyler Lylen ja Tim McEwanin luotsaama The Midnight on kasvattanut tasaisesti suosiotaan genren laajan kuuntelijakunnan parissa jo vuodesta 2014 lähtien. Bändi on kuitenkin alkanut keikkailla kunnolla vasta viime vuodesta alkaen. Tänä vuonna yhtye saapui myös ensimmäistä kertaa Eurooppaan. Tämä on hieno osoitus siitä, että keikkailemaan voi päästä tällaistakin reittiä pitkin, jossa suosio kasvatetaan ensin esimerkiksi Bandcampissa ja muissa suoratoistopalveluissa. Bändin musiikkityyliä voisi kuvata sekoitukseksi kaihoisuutta ja toiveikkuutta, yhtyeen Bandcampissa tämä on kiteytetty mielestäni erinomaisesti:

There is a Japanese term: Mono no aware. It means basically, the sad beauty of seeing time pass – the aching awareness of impermanence. These are the days that we will return to one day in the future only in memories.

 

Suhteellisen pieneen keikkailumäärään nähden The Midnightin musiikki toimii livenäkin lähestulkoon erinomaisesti. Keikan tunnelmallisesti avannut The Years ei jättänyt ketään kylmäksi. Muun muassa Blade Runnerin ja Driven soundtrackeista tunnelmansa ammentava biisi kasvaa upeasti loppua kohden, ja se tekeekin tästä biisistä varsin mainion live-anthemin. Pääasiassa Lylen ja McEwanin tekemien biisien toimivuus perustuu vahvaan tunnelmallisuuteen, joita esimerkiksi Lylen laulusuoritukset syventävät hienosti.

Muita keikan kärkihetkiä olivat bändin suosituimpien biisien joukkoon kuuluvat America 2, Los Angeles, Jason, Shadows sekä illan ansaitusti päättänyt Sunset. Myös upeat saksofonisoolot kuuluvat The Midnightin keikkarepetruaariin, ja niistäkin päätiin nauttimaan Tavastian illassa. The Midnightin nelihenkiseen keikkakokoonpanoon kuuluu myös kitaristi/basisti Lelia Broussard, jonka laulusuoritukset ovat myös hyvä lisä livesettiin.

Kaiken kaikkiaan Tavastian keikka jätti mieleen hyvän tunnelman. Mielestäni tätä on laulettu Synthwave-musiikki parhaimmillaan. Paljon hienoja, tarttuvia kertsejä joita yleisö voi laulaa mukana, mutta lisänä on myös erinomaisia synasoundeja ja äänimaailmoja, jotka nappaavat kuuntelijan mukaansa. Veikkaanpa, että The Midnightin vanavedessä Suomessakin tullaan näkemään pian muita tämän genren bändejä, ja se on kieltämättä varsin mukava juttu.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: