Talvihitit!

Talvi on masentavaa aikaa. Siitä kertoo myös Triangelin joulutauko, joka on venynyt jo miltei kahden kuukauden mittaiseksi.

Totaalisen apatian vallassa riutuva toimitus odottaa jo kuumeisesti kevättä, joka ei tänäkään talvena tunnu saapuvan koskaan. Vaikka onhan päivä jo pidentynyt ja muita kliseitä.

Mutta koska tätä kärsimystä on joka tapauksessa edessä vielä kuukausien ajan, annan talvelle mahdollisuuden. Kirjoitin viime keväänä kesähiteistä. Nuo kaikista ihanimman vuodenajan parhautta juhlistavat laulut kuuluvat populaarikulttuuriin erottamattomasti.

Mutta miten sitten talvihitit? Onko sellaisia edes? Joululauluja on toki todennäköisesti enemmän kuin mitään muuta teemaa käsitteleviä lauluja ehkä rakkautta ja kuolemaa lukuunottamatta. Mutta joululaulut eivät kuulu tähän otsikkoon.

Vastaus on, että talvihittejä ei ole. Masentava vuodenaika ei inspiroi sen enempää hitintekijöiden sävelkyniä, levy-yhtiöpomojen bisnesvainua kuin kuulijoiden maanista tarvetta kuunnella samaa kappaletta yhä uudestaan ja uudestaan!

Tämän kenties hieman kärjistetyn lausunnon jälkeen on todettava, että talvi on inspiroinut lukuisia lauluntekijöitä tekemään mitä hienointa musiikkia. Tässä muutama esimerkki.

Sielun Veljet – Talvi

Uransa radioystävällisimmällä albumilla L’Amourha (1985) Sielun Veljet kynäili useammankin hitin. Talvi ei ole missään nimessä albumin suurin hitti, mutta kenties kuitenkin hienoin kappale.

Talvisen uhkaavaa tunnelmaa hohtavaa sävellystä tukee Ismo Alangon teksti, joka kuvailee talvea kauneimmillaan ja kylmimmillään.

”Järvet täynnä timantteja, hohtavia timanttikenttiä, otan ne nyt
Metsät silkkaa hopeaa, kimaltavia hopeakuusia, otan ne nyt

Kireässä pimeydessä tuuli tulvii partakoneen teriä.

 

Kylmyys virtaa kulkijaan, vilu yksin nukkujaan”

 

 

The Black League – Winter Winds Sing

Entisen yhtyeensä Sentencedin katalogista löytyy paljon talvista tematiikkaa sisältäviä kappaleita, mutta sisällyttipä Taneli Jarva vuodenajoista armottomimman myös oman yhtyeensä musiikkiin.

The Black Leaguen debyyttialbumin Ichorin (2000) avainraita Winter Winds Sing jyrää eteenpäin kovasti Jarvan viimeistä Sentenced-albumia Amokia (1995) muistuttaen. Vaikka teksti kertookin oletettavasti ihmissuhteesta ja sen päättymisestä, rinnastaa Jarva tämän elämän päättymiseen talven kourissa.

”And all the land, all the seas, all the landscape will freeze
Say goodbye to the angels in your heart
And all the woods and the beasts, all the life forms seace being
When you cry winter winds sing straight to my heart”

Miljoonasade – Silmitön talvi

Ihmissuhteeseen pohjautuu myös Miljoonasateen albumilta Nuoli ja väri (1991) löytyvä Silmitön talvi. Heikki Salo löytää kuitenkin sanoittajakollegaansa toiveikkaamman kulman aiheeseen. Rakkaus on voima jonka turvin talven yli selvitään.

Silmitön talvi oli yksi kolmesta singlestä jotka Nuoli ja väri -albumilta julkaistiin. Talvinen single ei kuitenkaan siivittänyt albumia erityiseen menestykseen, sillä albumi jäi myyntiluvuissa jälkeen edeltäjistään. Seuraavalla albumillaan Lelukaupan häät (1992) yhtye nousi taas myyntilistojen kärkeen.

”Tulkoon vaan silmitön talvi
hyytyköön maa
rakkauden riepuun me
kietoudutaan

Tulkoon vaan silmitön talvi
järjetön sää
meitä ei kylmetä
routa ja jää”

Edellä mainitut kappaleet osoittavat että talvesta on jotain hyötyä. Se innostaa lauluntekijöitä syvällisempiin ja surumielisempiin suorituksiin kuin kertakäyttöviihdettä tuottava kesä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: