Vaihtoehto soittolista-ajattelulle – Haastattelussa Viikon promopaketin Lauri Nieminen

Radio on minulle ongelmallinen media. Ajatushan on kaunis, ammattilaiset ovat valinneet puolestani musiikkia mitä kannattaa kuunnella.

Mutta olisivatpa he ammattilaisia taiteen ja kulttuurin alueella, eivätkä taloustieteen ja markkinoinnin.

Kaupallinen radio on tarkkaan laskettua tasapainoilua takuuvarmimpien hittien, tyhjänpäiväisen höpötyksen ja tietenkin mainosten välillä. Juuri muuta ohjelmakarttoihin ei sitten mahdukaan. Riskejä ei oteta kuulijoiden eli mainosrahan menettämisen pelosta, ja siksi vuonna 2017 suomalaisten radioista soi Ed Sheeranin kappale Shape of You 6374 kertaa ja Reino Nordinin Antaudun 5965 kertaa.

Onneksi sentään YLE tarjoilee vielä toimitettua musiikkiohjelmaa kanavillaan, ainakin iltaisin.

Viikon promopaketti

Onneksi on myös nettiradiot ja pienet paikallisradiot. Yksi formaattiradiotuulimyllyjä vastaan taisteleva musiikin ystävä on Lauri Nieminen, joka pitää jokaviikkoista ohjelmaa Viikon promopaketti tamperelaisessa paikallisradiossa Pispalan Radiossa.

Nimensä mukaisesti ohjelmassa soitetaan ohjelmaan lähetettyjä kotimaisia promolevyjä, genrerajoista välittämättä. Niemisen kampa soitettavia kappaleita valitessa ei ole järin tiheä, vain kaikkein eniten jo muutenkin radiotaajuuksilla soivat artistit kokevat hylkäyksen.

”Lähes kaikki soi, mitä Posti tuo, kunhan se on kotimaista. Ainoastaan suurinta suosiota ja isojen radoiden soittolistoja hallinnoivat artistit, mainitaan nyt vaikka Haloo Helsinki, jätetään pois. He saavat uralleen nostetta ihan tarpeeksi valtakunnallisilla kanavilla, joten kumpikaan osapuoli ei hyödy siitä, että soitan heitä ohjelmassani.”

”Haluan nostaa esiin uusia artisteja, koska mikään muu radio ei sitä tee. Ylellä on uuden musiikin ohjelmia, mutta niissä soi Anna Abreu, Haloo Helsinki, The Killers ja Softengine sekaisin.”

Isojen nimien poisjättäminen on luontevaa myös siksi, että nämä harvemmin ovat edes millään tavalla kiinnostuneita pienen paikallisradion taajuudella saamastaan kuuluvuudesta.

”Isojen levy-yhtiöiden artisteista ja jakelufirmojen toimittamista levyistä on muutenkin sanottava, että harva artisti reagoi radiosoittoon, jos kappale tässä ohjelmassa soi. Sen sijaan pienempien kotimaisten yhtiöiden artistit, (ja yhtiöt) sekä artistit, joiden levy on tullut heiltä suoraan, vähintään peukuttavat ja useimmiten myös jakavat ohjelmapäivityksen Facebookissa.”

Ensikertalainen radiohommissa vastikään kaksi vuotta täyttäneen ohjelman toimittaja Nieminen ei ole, sillä hän on tehnyt samankaltaista ohjelmaa aikaisemminkin tamperelaisessa Radio Moreenissa ja joensuulaisessa Oi fm:ssä, joskin tiukemmilla raameilla soitettavan musiikin tyylin suhteen.

Pispalan Radioon ohjelma syntyi tragedian kautta, kun kanavan perustaja ja muun muassa Radio 957:ssä työskennellyt toimittaja Jari Niemelä menehtyi elokuussa 2016.

”Keskustelimme kanavan pyöritysvastuun ottaneen Pasi Komsin kanssa puhelimessa. Hänellä oli kädessään promokirje, jota hän tutki ja kysyi, että mitä me teemme näilä levyllä, joita toimitukseen tulee koko ajan. Mietin ehkä kaksi sekuntia, kunnes totesin, että soitetaan ne. Kaikki. Pasi mietti tovin, että nyt on älytöntä ja sanoi, että tehdään se.”

Yllätys niin kuulijalle kuin toimittajallekin

Kultakin promolevyltä Nieminen arpoo ohjelmassa soitettavan kappaleen, ja tämä on vaihe jossa hän kuulee ohjelmaan tulevan kappaleen ensimmäisen kerran.

”Ohjelman konseptin hauskuus on, että en tutustu levyihin etukäteen. Sen tarkemmin tuotantoprosessia avaamatta paljastettakoon, että kuulen kappaleet ensimmäistä kertaa vasta siinä vaiheessa, kun on myöhäistä perääntyä.”

Mieleenpainuvimpien ohjelmassa soitettujen yhtyeiden joukkoon Nieminen nostaa Ryhmä Markkolan, jonka riveissä vaikuttaa myös eläinkunnan edustaja.

”Yhtye soittaa lapsille suunnattua melodista heviä / hard rockia, kokoonpanolla isä, poika ja koira. Tämä on ensimmäinen lapsille suunnattu yhtye, joka on ohjelmassa tullut vastaan. Sen lisäksi kokoonpanossa on mukana eläimiä, mitä en muista koskaan aiemmin nähneeni.”

Tunnetumpiakin nimiä ohjelmaan on päätynyt, esimerkiksi Frederik on ohjelmassa soinut, ja ehtipä Viikon promopaketti soittaa Nelli Matulaakin juuri ennen tämän nousemista suosioon.

”Nelli Matula jäi mieleen lähinnä siksi, että hänen toinen julkaisu, Lemmikki-single, soi ohjelmassa lähes tuoreeltaan, eikä kyseistä artistia noteerannut juuri kukaan. Vasta kuukausia tuon soittamisen jälkeen huomasin, että esimerkiksi Voice.fi, Iltalehti ja muut alkoivat noteeraamaan hänet.”

Soittolistojen ylivaltaa vastaan

Mikä sitten saa ihmisen lähtemään tällaiseen projektiin? Yleisradiolla koettiin pitkään olevan kasvatuksellinen ja valistuksellinen tehtävä, ja tavallaan Niemisen ohjelma on osa tätä jatkumoa.

”Haluan murtaa ”en tunne, ei voi olla hyvä” -ajattelua ja tarjota vaihtoehdon kaikille, jotka ovat kyllästyneitä valtakunnallisten radioiden tarjoamille soittolistoille, jotka pursuavat singleraitoja ja pitävät soittolistojen kärkipaikoilla kappaleita, jotka ovat hallinneet niitä jo useita kuukausia.”

Tätä tehtävää hän toteuttaa promolevyjen soiton ohella myös uutta soitettavaa aktiivisesti itse etsien, ja nyt kolmissakymmenissä oleva mies on tehnyt niin jo yläasteajoistaan lähtien.

”Tuntemattoman musiikin pariin miehen ajoi aikanaan jo lopettanut MP3Lizard sekä Mesta.netin MP3 Mesta. Myöhemmin uusien artistien ja yhtyeiden metsästys jatkui kiivaana Mikseri.netin syövereistä, myös Muusikoiden.netin Maihinnousu.net -palvelu on tullut tutuksi.”

Onko Pispalan radio liian pieni, vai halutaanko tällainen ruohonjuuritason vastarintatoiminta vaientaa tarkoituksella? Joka tapauksessa Nieminen kokee ettei ole saanut ohjelmalleen tarpeeksi huomiota mediassa.

”Rumba-lehti julkaisi ohjelmasta artikkelin keväällä 2017. Tämän jälkeen kotimainen musiikkimedia ei olekaan kiinnostunut ohjelmastani, vaikka juttuideaa on tullut tarjottua moneen eri paikkaan.”

Formaattiradioiden agendaanhan tällainen pienten tekijöiden vaimentaminen sopii täydellisesti. Artikkelin alussa kirjoitin radiosoiton äärimmäisestä keskittymisestä tiettyjen suosittujen artistien kappaleisiin. Huomiota tukee myös Niemisen havainto:

”Haloo Helsingin Hulluuden Highway on Suomen Virallisen Listan Radiosoittolistalla sijalla 47. Se on viihtynyt listalla jo 87 viikkoa, eli yli puolitoista vuotta. Sannin 2080-luvulla on sijalla 56. Se on ollut listalla 126 viikkoa, eli noin kaksi ja puoli vuotta.”

Samaan aikaan musiikin yksi kulmakivi, eli albumikokonaisuus tekee kuolemaa, jota formaattiradioiden politiikka tukee. Nieminen mainitseekin esimerkkinä vastikään Suomen virallisen albumilistan ykköseksi nousseen Poets of the Fallin.

”Poets of the Fallin merkitys Suomen musiikkikentällä on melko kiistaton, erityisesti, koska bändi on edelleen laskettavissa itsenäiseksi tekijäksi, ensimmäisestä levystä lähtien he ovat tehneet lähestulkoon kaiken itse. Kuitenkin yhtye loistaa radiosoittolistoilla poissaolollaan.”

Minkälaista musiikkia Viikon promopaketin toimitukseen sitten tulee? Asiasta voi ottaa selvää kuuntelemalla ohjelmaa perjantaisin klo 18. Tampereen seudulla ohjelma kuuluu radiosta taajuudella 99,5, ja koko maailman ohjelma tavoittaa internetin välityksellä:
https://livetaajuus.fi/radio/pispalan-radio/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: