Kurkistus Synthwaven maailmaan, osa I

Synthwave on kasvattanut suosiotaan tasaisella tahdilla koko 2010-luvun ajan. Kaipuu 80-luvun synapainotteisiin äänimaailmoihin ei näytä laantuvan. Myös populaarikulttuurissa on alettu nähdä hieman enemmän kasarivaikutteita ja aivan tarkoituksenmukaisia kunnianosoituksia 80-luvun tyyliä kohtaan. Ehkä viimeisimmän retrosysäyksen valtavirtaan on antanut Netflixin supersuosittu kauhusarja Stranger Things.

En aio tässä artikkelisarjassa avata synthwavea sen syvällisemmin heti kättelyssä, vaan annan musiikin puhua puolestaan. Olen kuunnellut genren musaa nyt jo muutaman vuoden ajan, ja suurena 80-luvun populaarikulttuurin, tyylin sekä estetiikan ystävänä minulle se on tuntunut luonnolliselta jatkumolta tuolloin alkaneelle synamusiikin perinteelle.

Artikkelisarjassa nostan siis esille muutamia poimintoja menneiden vuosien kovimmista synthwave -levyistä. Pääpainopiste listallani on niissä levyissä, joissa pelkkien instrumentaalikappaleiden lisäksi on myös laulettuja biisejä. Allekirjoittaneelle tämä on se synthwaven ”alagenre” (jos sitä sellaiseksi voi kutsua) joka kiinnostaa eniten.

Ei muuta kuin aurinkolasit päähän, Ferrari Daytona käyntiin ja ajelemaan kohti loputtomia auringonlaskuja, tätä kaikkea on synthwave!

FM-84 – Atlas (2016)

FM-84_s-000159795277-6ia1lm-t500x500

Kun puhutaan striimaus- ja kuuntelumäärillä mitattuna suosituimmista synthwave-julkaisuista viimeisen muutaman vuoden ajalta, nousee FM-84:n Atlas nopeasti esille. Levyllä on yli 3 miljoonaa toistokertaa YouTubessa, ja Spotifyssä levyn suosituimpia biisejä on striimattu yli miljoona kertaa per kipale. Lisäksi levy keikkuu myös Bandcampissa synthwaven myydyimpien levyjen joukossa.

Atlas on mielestäni sopiva sekoitus instrumentaalibiisejä ja laulettuja kappaleita. Levyn 11 biisistä 6 on instrumentaaleja, ja viidessä on laulaja mukana. Lauletuista kappaleista parhaiten loistavat levyn kakkosiisi Running in the Night, jossa Ollie Wride hoitaa lauluhommat genrelle uskollisesti.

Toinen ehdoton helmi on levyn keskivaiheilla oleva Let’s Talk, jolla laulaa Josh Dally. Kappale voisi löytyä löytyä lähes jokaisen 80-luvun synapoppilistan kärjestä. Myös Wriden laulama Wild Ones tarjoaa vahvoja kasarifiiliksiä.

Laulettujen biisien lomassa levyn instrumentaalibiisejäkin jaksaa tunnelmoida oikein mielellään. Levyn alkupuoliskolta löytyvät Everything ja Tears imevät kuuntelijan mukaan synasoundien äänimaailmaan. Parhaimmillaan synthwavea kuunnellessa menee tietynlaiseen transsin tapaiseen tilaan, ja näiden biisien kohdalla huomaan tuon usein tapahtuvan.

Myös levyn loppupuoliskolta löytyvä Jupiter istuu tähän kategoriaan.
Lopuksi täytyy vielä antaa erityismaininta Atlaksen kansikuvasta, se on yksinkertainen, mutta sopivan kasarihenkinen. Muun muassa neonvärit ovat sitä synthwave-estetiikkaa, jota useilla genren levyillä näkee kansikuvissa ja musavideoissa.

Atlaksesta on tehty jo kolme 500 kappaleen vinyylipainosta, joista viimeisin tuli myyntiin syyskuussa. En ihmettelisi jos tuokin painos myytäisiin äkkiä loppuun. FM-84 on tehnyt myös muutamia klubikeikkoja jenkeissä, useimmat näistä ovat olleet loppuunmyytyjä. Uusi levykin on tulossa ensi keväänä.

The Colder Sea – Future Skies (2015)

futureskies

Hannoverista ponnistava The Colder Sea ei ole saavuttanut läheskään niin suuria kuuntelijamääriä kuin synthwaven eturintamassa tykittävä FM-84, mutta heidän debyytti-EP:nsä tarjoaa silti tyylikästä synapoppia.

Sarah ja Daniel Eggerin tekemissä kappaleissa on toisaalta tuttu, mutta myös omanlaatuinen tunnelma. Sekä Danielin että Sarahin hieman alakuloiselta kuulostavat laulusoundit luovat jo itsessään kappaleisiin melankolisen alavireen.

Heti levyn alkupuolelta löytyvä Nightshifts on vahva osoitus duon taidokkuudesta ottaa genren tyyli haltuun ja lisätä siihen vielä ripaus omaa särmää. Vahvat synasoundit porautuvat etenkin tässä biisissä läpi vastuttamattomasti. Jos A-ha, Modern Talking ja Alphaville yhdistettäisiin synthwaven hengessä, lopputulos olisi ehkä jotain tämän kaltaista.

Hauska fakta: päätösbiisi Dream Within A Dreamin sanoitukset perustuvat suoraan Edgar Allan Poen samannimiseen runoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: