Kuuntelin levyn: Panssarijuna – Voiko tähän kuolla

panssarijuna - voiko tähän kuolla
Panssarijuna – Voiko tähän kuolla, 2018 (Trauma Blues)

Voiko tähän kuolla on Panssarijunan neljäs albumi. Yhtye on rauhoittunut hieman, sillä siinä missä aikaisempien albumien kappaleiden teksteissä esiintyneet vierailut esimerkiksi huumeluoliin loistavat poissaolollaan, myös kappaleiden temmot ovat hieman tippuneet.

Albumi on silti taattua panssarijunalaatua. Huumori sävyttää yhtyeen tekemistä, ja hauskoja yksityiskohtia voi bongailla niin kappaleiden teksteistä kuin sävellyksistäkin. Heti avausraita Perusturva vie aatokset Hectorin kappaleeseen Koko hela maailma, ja Koittaa yö mukailee Pepe Willbergiä niin aloitusrivissään ”kosmologialta kaiken sain” kuin sävellykseltäänkin.

Toki molemmat mainituista esikuvista ovat käännösiskelmiä, mutta uskon kuitenkin että Panssarijuna siteeraa tekemisessään juuri kotimaisia tekijöitä.

Yksi albumin kohokohdista on kenties Paula Koivuniemelle tehty rakkaudenosoitus Paula. Kun yhtyeen solisti Johnny Wittu (Jussi Karmala) laulaa: ”Paula on kypsä nainen jolle ei sanota ikinä vastaan”, ei myöskään kuulija voi sanoa vastaan.

Pelkäksi huumoribändiksi latistaminen olisi kuitenkin valtava loukkaus Panssarijunaa kohtaan. Ensinnäkin yhtyeen soitto on ensiluokkaista, ja albumin tuotantoarvot ovat korkealla tasolla.

Panssarijuna tituleeraa musiikkiaan traumabluesiksi. Kenties bluesimmillaan yhtye on kappaleessa Räjäytän keisarin pankin, jossa yhtye soi hammond-soundeineen ja kitarasooloineen lähennellen heavyn unohtanutta Deep Purplea.

Panssarijuna on yksi nykyaikaisen kotimaisen indien tai undergroundin kovimmista tekijöistä, ja Voiko tähän kuolla oivallinen näyte yhtyeen kyvyistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: