Merkkipäivä: Helloween – Keeper of the Seven Keys: Part II 30 vuotta

Helloweenin kolmas albumi Keeper of the Seven Keys: Part II ilmestyi elokuun 29. päivä vuonna 1988.

Keksikö Helloween power metalin? Moista en tietenkään uskalla väittää, mutta ainakin se otti vaikutteita Iron Maidenin ja Judas Priestin kaltaisilta nimiltä, ja lisäsi kitaramelodioiden ja raskaiden riffien sävyttämään heavyyn lisää kierroksia. Tuloksena oli musiikkia, jollaista ei aiemmin oltu kuultu.

Siinä missä debyytti Walls of Jericho (1985) toimi harjoitustyönä, räjäytti peräkkäisinä vuosina 1987 ja 1988 ilmestynyt albumikaksikko Keeper of the Seven Keys Part I ja II pankin. Tärkeässä osassa albumien soundia on kitaristien yhteistyö. Michael Weikathin kanssa melodioita loihtii debyytillä laulanut Kai Hansen, joka keskittyi Keepereillä kitaran soittoon, ja laulajaksi tuli Michael Kiske.

Weikath soittaa albumilla myös koskettimia, ja kitaramelodioiden ohella albumin soundia sävyttävätkin syntetisaattorit.

Pohjan kaikelle iloittelulle luovat rumpali Ingo Schwichtenbergin väsymätön nakutus ja Markus Grosskopfin bassotyöskentely.

Helloween_RGB2_900x600_acf_cropped
Helloween vuonna 1988

Teoksen piti alun perin ilmestyä tupla-albumina, mutta levy-yhtiön vastustuksen johdosta albumi julkaistiin kahdessa osassa, julkaisujen tapahtuessa reilun vuoden sisällä. Keskityn tässä tekstissä nyt kolmekymmentä vuotta sitten julkaistuun kakkososaan.

Helloweenin power metalin valovoimaisin jakso oli myös lyhyt, sillä Kai Hansen jätti yhtyeen albumin jälkeen keskittyäkseen uuteen yhtyeeseensä Gamma Rayhyn.

Mutta lyhytkin jakso jätti jälkeensä uskomattoman määrän kuolematonta materiaalia. Keeper of the Seven Keys: Part II sisältää yhtyeen epäilemättä tunnetuimman kappaleen. I Want Out on malliesimerkki power metal -kappaleesta, ja on osaltaan innoittanut lukemattomia yhtyeitä soittamaan nopeasti ja laulamaan korkealta.

Nopea tempo, upeat kitaramelodiat ja Michael Kisken käsittämätön laulusuoritus tekevät kappaleesta yhden metallin ikivihreistä. Lyriikaltaan kappale liikkuu kapinallisuuden tematiikassa, jonka voi halutessaan tulkita vanhempiensa vallasta irti pyristelevän aikuistuvan lapsen tai yhteiskuntaan ja yhteisöön kyllästyneen yksilön hätähuudoksi.

Muita kohokohtia albumilla ovat hengästyttävällä temmolla etenevät Eagle Fly Free ja March of Time. Nopeus on ylipäätään albumilla valttia, joskin sekaan on heitetty muutama mahtipontinen nostatusväliosa, ja erityisesti albumin intro Invitation liikkuu jopa sinfonisissa tunnelmissa.

Albumin todellinen huippukohta on kuitenkin nimikappale Keeper of the Seven Keys.

Siinä missä albumin muut kappaleet olivat melodiarikkaudessaan ja teknisyydessäänkin kohtuullisen suoraviivaisia, tarjoaa lähes nelitoistaminuuttinen Keeper of the Seven Keys suurin piirtein kaiken mitä heavyltä voi odottaa. Osia on loputtomasti, kappaleen luulee loppuvan ainakin pari kertaa, mutta niin vain kertosäe käynnistyy vielä uudestaan.

Keeper of the Seven Keysin tasolle yhtye ei ole enää urallaan päässyt, ja jossain vaiheessa saksalainen huumori vaikutti olevan Helloweenissä hyviä biisejä tärkeämpää. Ilmeisen omapäisen johtajan Michael Weikathin kelkasta ovat myös soittajat tippuneet yksi kerrallaan, ja vaikka päteviä korvaajia on aina löytynyt muun muassa Roland Grapowin ja Andi Derisin muodossa, on Michael Kisken ja Kai Hansenin kaltaisia superlahjakkuuksia vaikea korvata.

Itse asiassa yhtyeen alkuperäisestä kokoonpanosta Weikathin ohella yhtyeessä on mukana enää basisti Markus Grosskopf. Joskin Hansen ja Kiske ovat olleet viimeisimmällä kiertueella jälleen yhtyeen mukana, ja haastatteluissa myös kertoneet bändissä vallitsevasta hyvästä fiiliksestä.

Ei kannata kuitenkaan jäädä pidättämään hengitystä sen toivossa, että miehet saisivat joskus aikaiseksi uutta materiaalia.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: