Kuuntelin levyn: Linkopii – Nahkaa

nahkaaSpotify 005
Linkopii – Nahkaa, 2018 (Viihdekasetit)

Kotimainen indie voi tällä hetkellä hyvin. Omakustanteiden ja pienlevymerkkien julkaisutoiminta on vireää ja hyvää materiaalia ilmestyy paljon. Mutta toisin kuin on radiota varten tehtävän bulkkimusiikin suhteen, saturaatiopiste ei ole näkyvissä.

Yksi tuoreista tekijöistä alalla on Essi Niemisen ja Eeva Lietosen duosta kuluvana vuonna Jyrki Rehellin ja Frans Nybackan vahvistamaksi yhtyeeksi muuttunut Linkopii.

Debyyttialbuminsa julkaiseva yhtye kuvailee musiikkiaan ryönäseksi rokiksi, ja tämä onkin varsin osuva kuvaus. Tanakassa mutta sopivan kotikutoisessa soundimaailmassa on viitteitä muun muassa Teksti-TV 666:n samankaltaisesta kitaravetoisesta ajosta.

Vokalistikaksikon yhteispelissä voi havaita myös kaikuja PMMP:n alkupään tuotannon vauhdikkaampien kappaleiden tunnelmasta.

Kappaleiden tekstit tarkkailevat arkipäiväisiä asioita genrelle tyypilliseen hieman syrjäytyneeseen ja nyrjähtäneeseen tapaan. Hyvänä esimerkkinä toimii albumin kohokohdaksi nousevan kappaleen Yksinään teksti. Kertoja lähtee kaupungille anniskeluravintolaan, vain vältelläkseen kontaktia tuttuihin ja tuntemattomiin. ”Tää disko ei oo mulle / mä en jaksa vittu puhuu sulle”

Yksi kouriintuntuvimmista esimerkeistä on myös kappale Hikikohtaus, jossa stressi ja kiire purkautuu valtoimenaan valuvana hikenä. Hektistä tunnelmaa huokuvaan kappaleeseen on tehty myös varsin hikinen musiikkivideo.

Nahkaa ilmestyy digitaalisen julkaisun ohella kasettina, ja kasetin molemmille puoliskoille on sijoitettu kaahauksen hetkeksi katkaisevat hengähdystauot, lyhyet säestystä vailla olevat lähempänä runonlausuntaa kuin rockia olevat kappaleet Bussissa ja Möllin kaa.

En kuitenkaan ole täysin vakuuttunut näiden välikkeiden tarpeellisuudesta.

Sitäkin tarpeellisempi on juhla arjen vastapainona, ja sen tarjoaa albumin päättävä kertomus ehkäpä suomalaiskansallisimmista juhlista. Kesähäät on kuvattu bändin näkökulmasta, kertojan toivoessa kaihoisasti, että voisi vielä joskus viettää omaa samanlaista juhlaa.

En tosin voi välttyä kuulemasta äänestä hienoista sarkastista pohjavirettä.

Vuoden hikisin musiikkivideo:

Kuuntele:

Artikkelikuva: Lassi Varinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: