Kävin keikalla: Nick Cave & The Bad Seeds Pori Jazzissa

Nick Cave & The Bad Seeds
Pori Jazz
19.7.2018

Paatuneinkin työväenluokan ja matalakulttuurin ystävä saadaan jazzfestivaaleille, kun esiintyjäksi kiinnitetään tarpeeksi kiinnostava nimi. Minulle Pori Jazziin lähteminen vaati Nick Cave & The Bad Seedsin.

Nick Caven aiemmat Suomen vierailut olen jotenkin onnistunut välttämään, yhtä lailla Bad Seedsin kanssa heitetyt festarikeikat kuin pienemmällä kokoonpanolla tehdyt esiintymiset Finlandia-talolla ja Kulttuuritalolla.

Konsertin päätyttyä saatoin vain ihmetellä, miksi en ollut hankkiutunut yhtyeen keikalle jo pitkän aikaa sitten.

The Bad Seeds kiertää tällä hetkellä syksyllä 2016 ilmestyneen The Skeleton Tree -albumin merkeissä. Albumin kappaleet Jesus Alone ja Magneto avasivat konsertin rauhallisella tunnelmoinnilla, jota tosin Caven mukaan häiritsi liika valoisuus.

Mies vitsaili yleisön kasvojen näkemisen olevan kammottavaa, ja pyysi valoja sammutettavaksi.

Rauhallisen alun jälkeen kolmantena kuultu Do You Love Me? (Let Love In, 1994) käynnisti huomattavasti raivokkaamman vaiheen konsertissa, jonka aikana kuultiin noiserock-vivahteita sisältänyt vimmainen versio Bad Seedsin debyyttialbumin nimikappaleesta From Her to Eternity (1984) sekä Loverman ja Red Right Hand.

Viimeistään Red Right Handin kohdalla Caven väitetty pelko yleisöään kohtaan oli hälvennyt, kun hän pyysi yleisöstä punaiseen paitaan sonnustautuneen miehen tanssimaan kanssaan kappaleen ajaksi.

Hengähdystauko vauhdikkaamman menon vastapainoksi tarjoutui The Good Son -albumin (1990) The Ship Songin ja varmasti yhden Caven tunnetuimman balladin, Into My Armsin (The Boatman’s Call, 1997) muodossa.

Yhtyeen keulakuvana Cave varastaa shown esiintymisensä loputtomalla energiallaan, jäljittelemättömällä äänellään ja järkensä menettäneen saarnamiehen karismallaan sekä välittömällä suhteellaan yleisöönsä.

Matin Nick Cave kuva
Saarnamies seurakuntansa keskellä. Kuva: Matti Sillanmäki

Mutta mahdollisuuden paistatella valokeilassa ja heilua välillä yleisön seassakin antaa käsittämättömän taitava ja muuntautumiskykyinen yhtye. Taitavista soittajista koostuva ryhmä pysyy taustalla, kenties multi-instrumentalisti Warren Ellisiä lukuunottamatta, joka varsinkin viulua soittaessaan intoutuu myös esiintymään raivokkaasti Caven rinnalla.

Loistava yhtye mahdollistaa myös salamannopeat tunnelmasta toiseen siirtymät, ja konsertin toinen rauhallinen jakso päättyikin äkisti The Firstborn is Dead (1985) -albumin avaavan Tupelon kappaleen teemaan sopivasti myrskyiseen liveluentaan.

The Bad Seedsin toisiksi uusimman albumin (Push The Sky Away, 2013) kappale Jubilee Street kuultiin seuraavaksi, ja se kohosikin lopulta koko konsertin upeimmaksi esitykseksi. Rauhallisesti alkavan kappaleen lopun iloittelu on suorastaan hengästyttävä, ja livesovitus toimii mallisesimerkkinä siitä, miten yhtye on ymmärtänyt dynamiikan merkityksen.

Konsertin lopuksi Cave kutsui vielä eturivistä innokkaita faneja tanssimaan lavalle niin Stagger Leen (Murder Ballads, 1996) kuin Push The Sky Awayn ajaksi, ja esitys päättyi tuoreimman albumin kappaleeseen Rings of Saturn.

Pois Kirjurinluodosta kävellessä ihmettelin mitä oli juuri tapahtunut. Oliko juuri päättynyt keikka paras millä olin koskaan ollut?

Ainakaan mitään moitittavaa en esityksestä löydä. Tietysti monia toivomiani kappaleita jäi kuulematta, ja 2000-luvun alun albumit yhtye sivuutti kokonaan, mutta toisaalta viidentoista biisin setti oli juuri sopiva. Esimerkiksi muutamaa päivää aiemmin todistamani Guns ’N Rosesin Tallinnan keikka tuplamäärällä kappaleita ja järisyttävällä kolmen ja puolen tunnin kestollaan täytti mahan pitkäksi aikaa.

Sen sijaan Nick Cave & The Bad Seedsiä kohtaan jäi kutkuttava nälkä.

Settilista:

Jesus Alone
Magneto
Do You Love Me?
From Her to Eternity
Loverman
Red Right Hand
The Ship Song
Into My Arms
Girl in Amber
Tupelo
Jubilee Street
The Weeping Song
Stagger Lee
Push The Sky Away
Rings of Saturn

Artikkelikuva: Riikka Vaahtera

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: