Merkkipäivä: Sentenced – Frozen 20 vuotta

Sentencedin viides albumi Frozen ilmestyi heinäkuun viidestoista päivä vuonna 1998.

Metallimusiikin genremääritelmät toisinaan hieman pikkutarkkoine rajoineen aiheuttavat allekirjoittaneessa samaan aikaan suurta epätoivoa ja huvittuneisuutta, mutta Sentencedin kohdalla voitaneen myöntää tapahtuneen muutos alkuaikojen teknisestä ja ankarasta death metalista kevyempään ilmaisuun.

Jo basisti-laulaja Taneli Jarvan viimeiseksi Sentenced-pitkäsoitoksi jäänyt Amok (1995) antoi viitteitä muutoksesta, ja seuraavana vuonna julkaistu Down jatkoi tyylin muokkausta kevyempään suuntaan. Tässä auttoi luonnollisesti uuden laulajan Ville Laihialan laulutyyli.

Taneli Jarva vei toki uuden yhtyeensä The Black Leaguen kanssa irtaantumisen death metalista ja koko metalligenrestä kokonaan uudelle tasolle, mutta se on toinen tarina.

Downia seurannut Frozen esitteli voimiensa tunnossa olevan yhtyeen. Toisin kuin yhtyeeseen liittymisensä jälkeen nopealla aikataululla laulamallaan Downilla, Frozenilla Laihiala pääsi vaikuttamaan albumin syntyyn niin säveltäjänä kuin sanoittajana.

Laihialan ohella uutena kasvona yhtyeeseen liittyi basisti Sami Kukkohovi, ja yhteistyö rummuista vastanneen Vesa Rannan kanssa toimikin välittömästi.

Frozen levytettiin Saksassa Waldemar Sorychtan johdolla. Yhtyeen itsensä mielestä albumin goottirockiin vivahtavat soundit eivät olleet parhaat mahdolliset, ja yhteistyö Sorychtan kanssa päättyi tähän albumiin. Kitaristi Sami Lopakka mainitsee Matti Riekin Täältä pohjoiseen -kirjassa erityisesti kitarasoundien olevan liian kepeitä.

Oli soundeista mitä mieltä tahansa, on albumin kappalemateriaali omassa luokassaan ajankohdan kotimaisen metallin joukossa, ja aivan syystäkin yhtye huomattiin myös eurooppalaisilla markkinoilla. Kenties alkoholin maistuessa hieman vähemmän ja pr-toiminnan enemmän olisi Sentencedistä voinut kasvaa vielä paljon suurempi nimi kansainvälisillä metallikentillä.

Määrittelevin yksittäinen tekijä Sentencedin musiikissa on vuonna 2009 edesmenneen kitaristi Miika Tenkulan sävellykset, ja erityisesti hänen kitaramelodiansa. Varsinkin kappale The Rain Comes Falling Down esittelee Tenkulan kitarointia kaikessa melankolisessa komeudessaan.

Myös tekstien puolesta Sentencedin uran loppuun asti kestänyt linja kirkastui Frozenilla. Toki aiemminkin ihmisen sisintä oli luodattu alakulon ja epätoivon kautta (esimerkiksi kappaleessa Noose), mutta nyt erityisesti Lopakan täyteen terään virittynyt kynä tuotti masennuksesta ja itsemurhasta kertovia lauluja liukuhihnalta.

Kappaleessa The Suicider Lopakka jättää hienovaraiset vihjailut pois, ja uhkaa syntyvänsä aina uudelleen vain voidakseen tappaa itsensä uudelleen. The Serial Self-Killer -pseudonyymillä tehty teksti vaikuttaa nyttemmin ylilyödyltä ja karikatyyriseltä (suunta johon yhtyeen tekstit kehittyivät myöhemmin entisestään), mutta teini-ikäisen kuuntelijan tajuntaan sen tematiikka iski lujaa.

Erityismaininnan ansaitsevat albumin levytyssessioissa äänitetyt coverit muun muassa Radioheadin Creepistä ja The Animalsin House of the Rising Sunista. Kappaleet on julkaistu albumin digipak-version bonusraitoina, mutta onneksi omiin käsiini aikoinaan tarttuneella tavallisella cd-versiolla niitä ei ollut.

Sen verran hirveitä ne ovat.

 

Lähde: Matti Riekki – Täältä pohjoiseen – Sentencedin tarina (2014)

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: