Kävin keikalla: Jukka Nousiainen & Kumpp. Nastolassa

Jukka Nousiainen syntyi Nastolassa vuonna 1981, itse synnyin samassa paikassa hieman myöhemmin. Jossain vaiheessa Nousiainen lähti kirkkaampien valojen perässä kaupunkeihin, niin saatoin jälleen hieman myöhemmin tehdä minäkin.

Nastolan kunta lakkasi olemasta tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2016, kun se liittyi Lahden kaupunkiin osana kuntaliitosbuumia.

Näistä syistä olikin erityisen mielenkiintoista havaita että Nousiainen saapuu konsertoimaan yhtyeineen Nastolaan, vieläpä vanhalle kunnantalolle. Ottamatta kantaa kuntaliitosten hyötyihin ja haittoihin, on lakkautetun kunnan hallinnollinen keskus melkoisen sopiva paikka Nousiaisen uuden levyn pientä ihmistä puolustavalle sanomalle.

Keikka oli osa Väristyksiä -taidetapahtumaa, joka puolestaan on osa Nastola-seuran yritystä pitää hiljenevässä taajamassa jonkinlaista elämää yllä.

Soittotilana toimi valtuustosali, siis sama tila jossa kunnan kohtalo aikoinaan sinetöitiin kunnanhallituksen kokouksessa. Ei mikään luontainen konserttitila, ja muun muassa korotetun esiintymislavan puute hankaloitti lavalle näkemistä jotakuinkin täydellisesti. Vika oli toki myös minussa, saavuinhan paikalle niin myöhään, että illan avanneen M:n esitys jäi näkemättä. Yleisö oli löytänyt keikkapaikan sen verran kiitettävissä määrin, että salissa oli tiivis ja lämmin tunnelma, ja jäljellä oli enää takarivin paikkoja.

Osaa varmasti houkutti nähdä oman kylän poika, ja toiset olivat kenties saapuneet paikalle halvan hinnan innoittamana. Olihan tapahtuma pääsymaksuton.

Pienen alkukankeuden jälkeen yhtye sai soiton uomiinsa, ja trooppisen lämpimän valtuustosalin yleisön hieman odottava tunnelma lähti nousuun. Tapahtumien keskipisteessä oli luonnollisesti Nousiainen itse, muun yhtyeen tuodessa kappaleisiin mukavasti sävyjä ja tasoja.

Kuten miehen tuotannossa on ollut tapana, myös uusi levy vilisee viittauksia kitararockin kirjavaan historiaan. Keikalla kappaleiden spiikeissä artisti itse nosti esiin  Elviksen ja Eppu Normaalin. Oli kyseessä sitten pastissista tai suorasta lainasta, on kyseessä aina selkeä kunnianosoitus esikuvia kohtaan.

Kunnianosoitusten tekemistä helpottaa se, että osuvien sävellysten ja tekstien kirjoittamisen ohella Nousiaisesta on kehkeytynyt erittäin taitava ja viihdyttävä kitaristi.

Tämän mies myös osaa tuoda ilmi, painottuihan keikka selkeästi Nousiaisen soiton ja laulun ympärille. Tätä korosti sekin, että muun yhtyeen tyytyessä istumaan oli Nousiainen ainoana seisaallaan, innostuen viimeisen kappaleen aikana jopa lähtemään soittamaan yleisön sekaan.

Ei muu yhtye silti paitsioon jäänyt. Tamperelaisessa vaihtoehtoskenessä vaikuttavista henkilöistä koottu Kumpp. loi Nousiaiselle vankan pohjan loistaa parrasvaloissa, saaden myös omat tilaisuutensa esitellä taitojaan. Talmud Beachissa ja Räjäyttäjissä vaikuttava Mikko Siltanen antoi yhden illan kauneimmista näytteistä  lap steelillä kappaleessa Suuret unelmat, ja Kalevi Suopursun koskettimet värittivät Jukan tehtaan yhdeksi illan vaikuttavammista numeroista.

Pohjan rock-ilottelulle loivat niinikään Talmud Beachissa bassoa soittava Petri Alanko ja Jukka & Jytämimmeistä tuttu rumpali Sini Mäenpää. Toivottavasti tätä bändiä nähdään jatkossakin keikoilla, eikä olisi haitaksi, vaikka settiin ujuttaisi muutaman numeron Nousiaisen aiemmilta albumeilta.

Jukka Nousiainen & Kumpp.
Vanha kunnantalo
Nastola, 5.7.2018

Settilista:

Alkusoittoa
Aurinko paistaa romukasaan
Kaikkesi sä annoit
Jukan tehdas
Pimeä ja kylmä planeetta
Suuret unelmat
Vielä voisko vähän uskoa ihmiseen
Köyhät kyykkyyn
Ei enää kylmää eikä pimeää

Artikkelikuva: Marko Helin

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: