Pieni Ilosaarirock-ennakko

Yksi kesän kohokohdista, vuonna 1971 ensimmäisen kerran järjestetty Ilosaarirock lähestyy. MM-kisojen finaaliviikonloppuna 13-15.7. pidettävä populaarimusiikkijuhla tarjoaa kolmeksi päiväksi monenlaista kuultavaa ja nähtävää sekä elävöittää Joensuun katukuvaa huomattavasti.

Tässä pienessä ja vaatimattomassa ennakkotunnelmoinnissa keskitytään kotimaisen kitararockin sävyttämään elämään päälavan ulkopuolella. Nostan esiin jokaiselta päivältä yhden keikan, jota ei kannata sivuuttaa.

Disco Ensemble

Disco Ensemble lopettaa. Siksi kannattaakin käydä katsomassa sitä nyt, vielä kun voi.

Ulvilassa yli parikymmentä vuotta sitten perustettu yhtye nousi soittolistoille ja keikkalavoille kotimaassa, yritti valloittaa maailman tai ainakin Euroopan, epäonnistui ja katosi. Vuoden 2003 Viper Ethicsistä alkanut levytysura näytti pitkään päättyneen vuonna 2012 ilmestyneeseen Warriorsiin.

Bändi teki tauon jälkeen vielä yhden albumin, viime vuonna ilmestyneen Afterlifen. Tammikuussa yhtye kuitenkin ilmoitti lopettavansa toimintansa lopullisesti.

Kuuden albumin mittaiseksi jäävä levytysura pitää sisällään paljon upeita kappaleita, mutta yhtyeen todellinen arvo paljastuu vasta lavalla. Levytetyssä muodossaankin kiivaalla tahdilla etenevät kappaleet saavat taitavan livebändin käsittelyssä vielä uuden hengästyttävän ulottuvuuden, eikä yhtye anna keikkansa aikana juuri tilaa hengähdystauoille.

Taitamattomissa käsissä tuloksena voisi olla mielenkiinnoton ja epäsuhtainen äänten kaaos, mutta Disco Ensemble säilyttää veitsenterällä keikkuessaankin tasapainon esimerkillisesti. Käy toteamassa asia itse perjantaina Rentolavalla klo 19:30.

Yksi keikan kohokohdista on varmasti tämä tuoreimman, viimeiseksi jäävän albumin videobiisi:

Huora

Yksi viime aikojen kiinnostavimmista kotimaisen punkin tekijöistä piiskaa yleisönsä kohti nousuhumalaa lauantaina kello 15. Kannattaa siis kömpiä viimeistään täksi ajankohdaksi leirintäalueelta Soundi-lavan eteen. Huoran keikka nimittäin herättää varmasti, niin fyysisesti ehtymättömällä energiallaan, kuin myös kappaleiden tekstien voimin henkisesti.

Yhtyeen nopea ja aggressiivinen, mutta silti valloittavan melodinen punk ei sinänsä tarjoa genrelle mitään uutta ja mullistavaa. Tekstitkin noudattelevat tuttuja polkuja, yhteiskunnalliset aiheet ja pään sekoittaminen kaikin tarjolla olevin keinoin vuorottelevat kappaleissa sopuisasti. Toki nämä aiheet myös liittyvät yhteen.

Huora tekee tämän kaiken kuitenkin niin vastustamattoman hyvin, että se ansaitsee paikkansa. Vaikka resepti olisi yksinkertainen, ei sen toteuttaminen välttämättä ole helppoa.

Todistusaineistona toimikoon maamme kaikkien aikojen rakastetuimman kristillisdemokraatin suuntaan osoitetut terveiset:

Litku Klemetti

Sunnuntain tärpiksi nousee kello 20:30 yhtyeineen Rentolavalle kapuava Litku Klemetti.

Klemetti palautti ainakin osittain uskon suomalaiseen musiikkimakuun noustessaan progesta ja vanhasta iskelmästä ammentavan, omaleimaisen soundinsa kera jopa Arto Nybergin haastatteluun asti.

Eräs levy-yhtiömoguli sanoi kerran Litku Klemetin suursuosion olevan vain tästä omaleimaisuudesta luopumisen päässä. Mikäli Sanna luet tämän, älä koskaan tee tuota päätöstä! Todennäköisimmin kuitenkin saamme jatkossakin nauttia Litkun ja yhtyeen soitosta juuri tällaisena.

Musiikkinsa muotokielestä huolimatta Litku Klemetti ei ole mikään menneiden aikojen manifestaatio, vaan ajassaan kiinni oleva artisti, jonka keikalla voi kuitenkin hetken aikaa kuvitella elävänsä edes ihan ok -tason maailmassa.

Artikkelikuva: Arttu Kokkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: