Kävin keikalla: Iron Maiden Hartwall Arenalla

Iron Maiden
Hartwall Arena, Helsinki
28.5.2018

Näin Iron Maidenin ensimmäisen kerran livenä lähes kaksikymmentä vuotta sitten, syyskuussa 1998. Tuolloin laulusta vastasi vielä lyhyen aikaa remmissä ollut Blaze Bayley. Blaze on muuten käynyt soolobändinsä kera jo useamman vuoden putkeen konsertoimassa Mäntyharjulla.

Mutta siinä missä Blaze keikkailee Savossa, saapui Iron Maiden maamme pääkaupunkiin.

Suosionsa aallonpohjaa tutkiskellut yhtye otti suosituimman laulajansa, Bruce Dickinsonin takaisin riveihinsä jo vuonna 1999. Kertooko asia seestymisestä vai mistä ikinä, mutta Dickinson on ollut paluunsa jälkeen jo reilusti pidempään yhtyeen riveissä kuin ensimmäisellä käynnillään.

Ensimmäinen pätkä kesti kaksitoista vuotta, vuodesta 1981 vuoteen 1993. Nyt mies on ollut yhtyeen jäsenenä uudella yrityksellä jo yhdeksäntoista vuotta, eikä ehtinyt olla pois rivistä kuin kuusi vuotta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Rob Halford sentään malttoi pysyä pois Judas Priestistä yhdentoista vuoden ajan.

Näin Iron Maidenin viimeksi vuonna 2016 Pariisin Download-festivaalilla. Katsoin keikkaa kaukana lavasta, ja lisäksi Dickinson spiikkasi kappaleita vuolain ranskankielisin puheenvuoroin. Setti koostui pitkälti uudemmasta materiaalista, ja sitä siivittivät ne itsestäänselvimmät vanhat hitit.

Keikka oli siis yhtyeen mittapuulla pettymys. Nyt kaiken pitäisi olla toisin. Keski-ikäistyvänä nostalgiannälkäisenä keskivartalolihavana henkilönä olin etukäteen innoissani, sillä kiertueen teemana on mobiilipeli Legacy of the Beast, ja sen myötä tarjolla pitäisi olla 80-luvulla julkaistujen kappaleiden muodostama hittikimara ryyditettynä uudemilla yllätyksillä.

Ja kaiken järjen mukaan Dickinson ei tulisi puhumaan sanaakaan ranskaa.

Tällä kertaa ei tarvinnut pettyä, sillä pääsin sopivalle etäisyydelle lavasta, ja välispiikkien kielenä pysyi tuttu ja turvallinen englanti. Itsestäänselvimmät hitit toki yhtye soitti tälläkin kertaa, mutta väliin oli ripoteltu vähemmän soitettuja kappaleita. Mahtuipa settiin ainakin pari todellista jymy-yllätystä.

Iron maiden
Keikan avannutta sotateemaa seurasi kirkollinen osuus Iron Maidenin tyyliin. Kuva: Olli-Pekka Yrjölä

Keikan avanneen Aces High:n jälkeen tuli keikan ensimmäinen yllätys, kun Nicko McBrain käynnisti klassikkorumpufillillään Piece of Mind -albumin (1983) avausraidan Where Eagles Daren. Edellisen kerran kappale on kuulunut kiertueohjelmaan vuonna 2005. Komeasti soivat myös Blaze Bayleyn ajalta valitut, albumiensa parhaimmistoon lukeutuvat The Clansman ja Sign of the Cross. Nämä ovat kuuluneet ohjelmistoon edellisen kerran vuosina 2003 ja 2001.

Allekirjoittaneelle, n. vuoden 1995 tienoilla yhtyeestä ensimmäisen kerran kuulleelle Sign of the Cross tärähti todella lujaa. Mutta setin pisimpään tauolla olleen kappaleen viitan saa harteilleen Flight of Icarus, joka palasi ohjelmaan 32 vuoden tauon jälkeen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kiertueen osuminen Suomeen maanantaiksi (ja tiistaiksi) kerää kiitosta henkilökohtaisella tasolla, sillä sain säästetyksi kohtuullisen summan rahaa seuraavan aamun työpäivän johdosta. Oluttuoppi näet maksaa Hartwall Arenalla lähes kahdeksan euroa.

Kenties tämä seikka latisti hieman yleisön tunnelmaa, joka vaikutti yllättävän vaisulta. Täysi areena toki hoilasi monet tutut melodiat, ja tutuimmat hitit saivat raikuvat aplodit, mutta esimerkiksi vuoden 2006 A Matter of Life and Death -albumin For the Greater Good of God ja Piece of Mindin loistava Revelations saivat todella vaisut suosionosoitukset.

Icarus
Ikaros parrasvaloissa 32 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Olli-Pekka Yrjölä

Yhtyettä tämä ei tosin haitannut, sillä lähes kaksituntinen, kuusitoista kappaletta käsittänyt keikka soljui läpi täydellisellä varmuudella, ilman pidempiä taukoja. Ja erityisesti Dickinson ja Janick Gers riehuivat ympäri lavaa, aivan kuin he olisivat kolmekymmentä vuotta ikäisiään nuorempia.

Ja yleisö sai haluamansa, viimeistään kun keikan puolivälissä soitettujen harvinaisuuksien jälkeen alkoi vuoden 1992 albumin Fear of the Dark nimikappaleen käynnistämänä hengästyttävä hittiputki, joka loppui keikan päättävään Number of the Beastin (1982) Run to the Hillsiin. Iron Maidenin biisivalinnoista voisi tietysti kirjoittaa loputtomiin, ja valittaa tiettyjen kappaleiden saturaatiopisteen täyttymisestä, ja toisaalta joidenkin kappaleiden jäämisestä paitsioon.

Bändiä on myös kritisoitu settilistan staattisuudesta, eli kiertueen kuviot lyödään hyvissä ajoin ennen ensimmäistä keikkaa lukkoon, ja niistä ei poiketa. Toisaalta tämä varmistaa tasa- ja huippulaatuisen keikkakokemuksen alusta loppuun, jossa musiikillista antia täydentää upeasti toteutettu visuaalinen ulottuvuus.

Siinä missä monet yhtyeet ovat siirtyneet videotaustoihin, joissa pyörivät halvannäköiset ja yleensä rumat videoklipit, luottaa Iron Maiden edelleen upeisiin (ja taajaan vaihtuviin) taustalakanoihin ja ilmatäytteisiin esineisiin, kuten vaikkapa kunnioitettavan kokoiseen Icarus-hahmoon. Nämä yhdistettynä Bruce Dickinsonin liekinheitinreppuun, valaistuun ristiin ja hirttoköyteen tuovat tietysti mukanaan aimo annoksen spinal tapia, mutta se kuulunee oleellisena osana poikamaisen ilkikuriseen 80-luvun heavy metaliin.

Ja ainakin se tuo myös kevennystä yhtyeen kappaleiden ja myös konsertin vakavien teemojen, kuten sodan ja uskonnon kommentoinnin vastapainoksi.

Settilista:

Aces High
Where Eagles Dare
2 Minutes to Midnight
The Clansman
The Trooper
Revelations
For the Greater Good of God
The Wicker Man
Sign of the Cross
Flight of Icarus
Fear of the Dark
The Number of the Beast
Iron Maiden

The Evil That Men Do
Hallowed Be Thy Name
Run to the Hills

Artikkelikuva: 2018 Copyright JOHN McMURTRIE 2018 2018 Copyright TALLINN IRON MAIDEN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: